Wednesday, June 30, 2010

Gula Oh Gula


Pada 1 Januari 2010 harga gula telah dinaikkan sebanyak 20 sen satu kilogram ke RM1.65 di Semenanjung Malaysia dan RM1.75 di Sabah dan Sarawak. Tetapi setelah harga telah dinaikkan 20 sen, hampir satu Malaysia tiada gula. Kenapa ianya berlaku sedemikian? Adakah kerajaan tiada duit untuk membayar RM1.008 Billion subsidi gula untuk tahun ini?

Jika kerajaan tidak membayar subsidi dan harga gula tidak boleh dinaikkan, dimanakah pekilang hendak menjual gula?. Apabila menjual gula di dalam Malaysia tanpa subsidi pekilang akan mengalami kerugian tetapi peruncit dan pemborong tidak akan mengalami kerugian.

Adakah pekilang terpaksa menjual gula ke Thailand kerana harga gula di sana RM 2.50, atau ke Singapura iaitu RM3.05 atau ke Indonesia kerana harga di sana RM3.40 atau tidak pun ke Filipina, negara pengeluar tebu utama dunia kerana harga di sana RM3.62? Atau pekilang sedang mogok? Fikir fikirkanlah.

Berikut ialah krisis gula yang sedang berlaku di dalam Negara.

KUALA LUMPUR: Peniaga runcit sekitar ibu negara masih menghadapi kesukaran mendapatkan stok gula dan mengambil tindakan mencatu jualan barang kawalan berkenaan walaupun Persekutuan Persatuan Peniaga Barang Runcit Malaysia (PPPBRM) sudah menamatkan boikot jualan barangan kawalan itu.

Tinjauan Berita Harian di beberapa pasar raya dan kedai runcit di sekitar ibu negara mendapati, tidak banyak perubahan berlaku terhadap masalah kekurangan gula berikutan peniaga masih sukar memperoleh barang kawalan berkenaan daripada pemborong.

Peniaga barangan runcit, Ganesan Muniandy mendakwa masalah kekurangan gula masih berlaku di premisnya setakat ini dan pengguna masih merungut kerana sukar membeli bahan itu.

“Saya sudah minta stok gula dari tiga pemborong, tetapi masing-masing berkata bekalan gula tidak cukup dan saya tidak tahu bila kedai ini boleh menjual gula seperti sedia kala,” katanya.

Penyelia pasar raya KK Supermart, Mohan Dev, berkata pemborong mengenakan syarat supaya membeli barangan lain sebagai pakej mendapatkan gula.

“Jika beli beras, baru kami boleh mendapatkan gula dan bekalan datang sekali dalam sebulan saja, sedangkan permintaan dari pengguna sangat tinggi terutama pengusaha makanan,” katanya.

Pemilik kedai runcit, Abdullah Abu Bakar, berkata kali terakhir kedainya mendapat stok gula pada seminggu lalu dan pemborong hanya membekalkan 20 kilogram gula dan ia habis dijual dalam setengah hari saja.
Penolong Penyelia Pasar Raya Sri Kota, Raymond Gan, berkata pengguna masih boleh mendapatkan gula di premis berkenaan tetapi penjualannya dihadkan dua kilogram untuk seorang pembeli.

Sementara itu, pemilik Pasar Raya Metamorf, Nazilah Rahiman, mahu kerajaan memainkan peranan proaktif dalam menyelesaikan masalah kekurangan gula dengan menyediakan pusat pemborong barangan kawalan.

“Masalah ini akan menjadi lebih rumit terutama menjelang Ramadan akan datang kerana permintaan gula akan meningkat secara drastik,” katanya.

Sementara itu, di KUALA TERENGGANU, masalah sama turut berlaku apabila kebanyakan kedai runcit di sekitar bandar raya ini tiada bekalan gula kerana mendakwa tidak dihantar pembekal.

Kebanyakan peniaga mendakwa bekalan gula semakin kritikal sejak dua minggu lalu dan jika menerima bekalan, ia hanya sedikit dan habis dijual tempoh singkat.

Pengarah Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) negeri, Mohd Hilmi Mohd Noor, berkata masalah keputusan bekalan gula berlaku disebabkan orang ramai membuat belian panik, sekali gus menyebabkan pengguna lain tidak dapat membeli bahan berkenaan.

Di GEORGETOWN, peniaga kedai runcit turut mendakwa menghadapi masalah mendapat bekalan gula sehingga menjejaskan perniagaan mereka.

Ahmad Nordin, pemilik OPK Nordin Store di Pulau Tikus, berkata beliau hanya mendapat bekalan 24 kilogram sehari berbanding 48 kilogram sebelum ini.

1 comment:

 1. Anonymous6:53 AM

  Wow! Afteг all I got a weblοg frοm where I be capable
  οf truly obtаin uѕeful infοгmatіon сoncеrning my ѕtuԁy and
  knowlеdge.

  Chеck out my web blog :: Daniel Chavez Moran

  ReplyDelete